درباره مالکیت ملک مشاعی بیشتر بدانید

منظور از سبب اشاعه این است که شراکت در مال مشاع چگونه به وجود می آید. این شراکت ممکن است به صورت اختیارى باشد.

همچون شراکتی که از معاملاتی مانند خرید و فروش حاصل می‌ شود یا ممکن است سبب شراکت قهرى و اجباری باشد؛ مانند شراکت ورثه در مال متوفی ، که به سبب ارث حاصل شده است و سهم هر یک از ورثه به گونه‌ای با هم در آمیخته است که قابل جداشدن نیست.

درباره مالکیت ملک مشاعی بیشتر بدانید

برای ایجاد مالکیت مشاع چند سبب وجود دارد که هر یک را به اختصار شرح می دهیم :

ارث

می دانیم که اموال شخص پس از فوت به وراث او منتقل می گردد و این انتقال به صورت قهری و غیر اختیاری صورت گرفته و اراده در آن دخیل نیست. اگر تعداد ورثه بیشتر از یک نفر باشد ، مالکیت دو نفر بر ماترک (ارث) از نوع مالکیت مشاعی خواهد بود که تابع مقررات خاص خود است و شرکا درهمه اموال موضوع ارث شریک هستند یعنی مالکیت آنها به صورت اشاعه است.

مثلا املاکی که از شخص متوفی به جای مانده بین همه ورثه مشترک و مشاع است و هیچ کس در ارث بر دیگری اولویت ندارد، هر چند که سهم او از ارث بیش از دیگران باشد.

قرارداد

عقد یا قرارداد یکی دیگر از اسباب اشاعه است. به عنوان مثال وقتی دو نفر با هم ملکی را اجاره می کنند هر دو، مالک مشاعی منافع عین مستاجره می شوند. مثال دیگر در این باره ، خرید ملک توسط دو نفر یا بیشتر به طور مشترک است که به این صورت ، دو خریدار، مالک مشاعی ملک می گردند.

باید گفت که عقد یا قرارداد یکی از اسباب ارادی تحقق مالکیت مشاع است زیرا هیچ عقدی بدون اراده و قصد طرفین به وجود نمی آید. به این ترتیب ، چند نفر می توانند با توافق یکدیگر، مالکیت مشاع یک مال یا ملک را در اختیار بگیرند. در این صورت در سند مالکیت میزان مالکیت و سهم هر نفر از کل ملک مشخص می شود.

مثلا در سند می آید؛ مالک دو دانگ مشاع از شش دانگ پلاک ثبتی.

مزج

منظور از مزج یا امتزاج ، مخلوط شدن دو مال است. هر گاه دو مال به صورتی با هم مخلوط گردند که نتوان آن دو را از یکدیگر جدا کرد ، حالت اشاعه یا مالکیت مشاع به وجود می آید. مثل این که دو نفر اموال خود را در مکانی انبار کنند به طوری که با توجه به شرایط ، نتوان اموال را از هم تشخیص داد.

این نوع از سبب اشاعه بر خلاف دو سبب قبلی فقط در رابطه با اموال منقول و اشیاء اتفاق می افتد و در مورد املاک مصداق ندارد.

  • نویسنده: اتاق تحلیل املاک آفتاب
  • تاریخ: 1400/03/13
  • زمان: 12:20

مطالب مرتبط مقالات آموزشی

درباره حق ارتفاق بیشتر بدانید

1400/04/28 - 11:29

 حق ارتفاق چه حقی است؟ چگونه می توان از حق خود دفاع کرد؟ کدام حقوق جزو حق ارتفاق است ؟ در این مطلب به تمام این پرسش ها پاسخ داده می شود.

ادامه مطلب...

تفاوت فسخ ، تفاسخ و انفساخ در چیست؟

1400/02/28 - 14:51

در قراردادهای ملکی چند اصطلاح حقوقی پرکاربرد وجود دارد و گاهی نیز طرفین قرارداد بسته به توافق و یا شرایط قرارداد درنوشتن قرارداد یا درج درقسمت توضیحات از آنها استفاده  و بعضا بدون اطلاع از معنی و ...

ادامه مطلب...

مبنای محاسبه عمر ساختمان

1400/02/07 - 14:57

یکی از سردرگمی ها و اختلافات اساسی میان خریداران و فروشندگان بر سر محاسبه عمر ساختمان است تا جایی که این موضوع یکی ازمباحث جدی هنگام خرید و فروش ملک بین دو طرف معامله است.

ادامه مطلب...

در مورد سرقفلی و قوانین آن بیشتر بدانید

1400/01/26 - 12:03

هرگاه مالک‌، ملک تجاری خود را اجاره دهد می‌ تواند مبلغی را تحت عنوان سرقفلی از مستاجر دریافت کند. همچنین مستاجر می‌ تواند حین  مدت اجاره برای واگذاری حق‌ خود مبلغی را از موجر یا مستاجر...

ادامه مطلب...

اصطلاحات ثبتی که باید بدانیم (بخش دوم)

1399/11/22 - 19:01

 ازهدف های اساسی قانون ثبت اسناد و املاك ، حفظ مالكیت مالكان و صاحبان حق نسبت به آنهااست. تا مانع از تعدی دیگران شده  ومالكیت افراد ازامنیت بهره مند باشد. دراین نوشتاربرخی اصطلاحات در ...

ادامه مطلب...

ملک های اوقافی

1399/10/24 - 13:04

واژه وقف به معنای ایستادن،توقف ،حبس داد و ستد یک ملک برای بهره مندی ازمنافع آن توسط شخصی دیگر است.چیزی می تواند وقف داده شود که با استفاده ازآن مانند ملک و ساختمان ازبین نرود.

ادامه مطلب...